Нова російсько-українська війна стала війною артилерії та дронів. Бойові дії в Україні вкотре довели важливу роль дронів-безпілотників. Вони стали "очима" та "довгими руками" не лише на полі бою, а й в глибокому тилу окупантів. Успішне використання ЗСУ дронів, їхня вдала взаємодія з артилерією вже зламали багато планів супротивника. Нині БпЛА є невід'ємною частиною бойових підрозділів.


Безпілотники – це величезна родина апаратів, що розроблені під широкий спектр завдань. Усіх їх об'єднує факт "безпілотності" (відсутність людини на борту), тобто дистанційного або запрограмованого керування. Для стабільної роботи БПЛА в бойових діях необхідні ще зарядні станції та безперебійний та потужний інтернет. Останній став можливим завдяки системам зв'язку Starlink.


Найбільшою є родина літальних апаратів або ж БпЛА (безпілотний літальний апарат). Також є суходольні дрони (БНТЗ – безпілотний наземний транспортний засіб), вони дуже схожі на машини-вбивці. Є й морські дрони, це можуть бути надводні безекіпажні катери або підводні апарати. Представники всіх цих видів у тому чи іншому вигляді є на озброєнні сил оборони України й виконують бойові завдання на землі, на воді та під водою, але найбільше безпілотників, звісно, в небі.


БпЛА мають свою класифікацію, в залежності від призначення: ударні дрони, розвідувальні дрони, коригувальні дрони, дрони-камікадзе, транспортні та евакуаційні дрони, дрони-ретранслятори та дрони радіоелектронної розвідки (РЕР). Також є класифікація відповідно до маси, дальності роботи та завдань: тактичні, оперативні, стратегічні.


Звідки Україна отримує дрони? Нині на озброєнні захисників України є, мабуть, всі дрони, що колись з'являлись у продажі. Їх закуповують самі військові власним коштом або це роблять волонтери, фонди, меценати.


Особливістю війни в Україні стала масова "мобілізація" цивільних дронів-квадрокоптерів, таких як Мавік. Здебільшого квадракоптери використовують на лініях розмежування з ворогом і розвідці та коригуванні роботи по передньому краю, тобто, машини перебувають на найгарячіших ділянках та масово приносять себе в жертви, щоб люди вижили. Нині, мабуть, найпоширенішими дронами є китайський квадрокоптер Mavic 3 та його численні модифікації.


Квадрокоптер Mavic 3 піднімається на висоту до 500 метрів і здатний "бачити" на 15 кілометрів навкруги. Також на фронті чимало дронів виробництва компанії Autel Robotics. 
Дефіцит та вичерпання запасів "мавіків" змусив звернути уваги на дешевшу альтернативу. Так іграшка для фанатів стала бойовою машиною. FPV-дрон – це БпЛА-камікадзе, чиє призначення знищити ціль та показати, як це було. Вони можуть розвивати швидкість понад 100 кілометрів на годину і вражати цілі з великою точністю, залітаючи навіть у люки танків та у вузькі вікна.


Попри "смішну" для БпЛА ціну FPV-дрони можуть протистояти впливу російських РЕБ, при цьому мають здатність нести міну калібру 120 мм. FPV-дрони маневрені, швидкі, ефективні, а головне – дешеві. Вони коштують менше за "Мавік", а це від 500 доларів. Ще одна перевага – модульність, FPV-дрони можна просто зібрати як конструктор з запчастин або взагалі надрукувати потрібну деталь на 3D-принтері.


Необхідно продовжувати розвивати та вдосконалювати ці технології, щоб забезпечити перевагу сил оборони України у боротьбі проти агресора.